Kolokwium z baz danych: Przepisy kulinarne
Autor: Krzysztof Stencel.
Data:6 listopada 2023.
Struktura bazy danych: kuchnia.create, kuchnia.drop.
Przykładowe dane: kuchnia.insert.
Zadanie
Baza zawiera dane o przepisach kuchennych: składnikach, czynnościach i produktach
Napisz zapytania SQL wypisujące następujące informacje:
- Nazwy składników wejściowych dla czynności "Totalne mieszanie".
- Nazwy składników podstawowych, które da się wytworzyć jakąś czynnością.
- Nazwy składników pośrednich, których nie da się wytworzyć żadną
czynnością, lub których nie konsumuje żadna czynność.
- Nazwy czynności mające największa liczbę składników wejściowych.
- Dla każdej nazwy czynności liczbę składników wejściowych w rozbiciu na
klasyf(ikacje).
- Nazwy składników, które występują w każdej czynności (jako IN lub OUT).
- Nazwy składników bazowych potrzebnych do ugotowania "zupy z Hanoi"
- zakładając, ze zagnieżdżenie tego przepisu wynosi 2, tj. czynności
prowadzące do wytworzenia "zupy z Hanoi" korzystają ze składników
wytworzonych przez inne czynności niższego szczebla. Wypisać należy
także składniki czynności drugiego poziomu.
- (NIEOBOWIAZKOWE) bez żadnego założenia o maksymalnej głębokości
drzewa przepisu.
- Jednostkę miary, która występuje w największej liczbie czynności.
- Pary nazw czynności, które wytwarzają ten sam składnik wynikowy, ale
różnią się co najmniej jednym składnikiem wejściowym.
- Nazwy czynności korzystających wyłącznie ze składników mierzonych w kg,
które powodują powstanie wyniku o większej masie, niż łączna masa
składników wejściowych.
Rozwiązanie.