Kolokwium z baz danych: Przepisy kulinarne

Autor: Krzysztof Stencel.

Data:6 listopada 2023.

Struktura bazy danych: kuchnia.create, kuchnia.drop.

Przykładowe dane: kuchnia.insert.

Zadanie

Baza zawiera dane o przepisach kuchennych: składnikach, czynnościach i produktach

Napisz zapytania SQL wypisujące następujące informacje:

  1. Nazwy składników wejściowych dla czynności "Totalne mieszanie".
  2. Nazwy składników podstawowych, które da się wytworzyć jakąś czynnością.
  3. Nazwy składników pośrednich, których nie da się wytworzyć żadną czynnością, lub których nie konsumuje żadna czynność.
  4. Nazwy czynności mające największa liczbę składników wejściowych.
  5. Dla każdej nazwy czynności liczbę składników wejściowych w rozbiciu na klasyf(ikacje).
  6. Nazwy składników, które występują w każdej czynności (jako IN lub OUT).
  7. Nazwy składników bazowych potrzebnych do ugotowania "zupy z Hanoi"
    1. zakładając, ze zagnieżdżenie tego przepisu wynosi 2, tj. czynności prowadzące do wytworzenia "zupy z Hanoi" korzystają ze składników wytworzonych przez inne czynności niższego szczebla. Wypisać należy także składniki czynności drugiego poziomu.
    2. (NIEOBOWIAZKOWE) bez żadnego założenia o maksymalnej głębokości drzewa przepisu.
  8. Jednostkę miary, która występuje w największej liczbie czynności.
  9. Pary nazw czynności, które wytwarzają ten sam składnik wynikowy, ale różnią się co najmniej jednym składnikiem wejściowym.
  10. Nazwy czynności korzystających wyłącznie ze składników mierzonych w kg, które powodują powstanie wyniku o większej masie, niż łączna masa składników wejściowych.

Rozwiązanie.